O nama

STELEKS je matično udruženje studenata Elektrotehničkog fakulteta u Univerziteta Sarajevu.

Osnovan je 22.11. 1968. godine kao udruženje građana. Stvoren je da bi pomogao studentima pri ostvarivanju njihovih osnovnih prava tokom studija, što je ujedno i njegov primarni zadatak. Tokom vremena ova organizacija je dobijala na svome značaju i zauzela glavno mjesto u organiziranju studenata elektrotehnike. U okviru STELEKS-a organizovane su razne aktivnosti edukativnog, kulturnog, sportskog sadržaja.

Inicijatori cijele ideje i osnivači STELEKS-a su Pavle Blum, Gojko Babić (prvi predsjednik Društva), Mašo Užičanin, Nikolina Milošević, Miro Vego, Zoran Dropulić, Andrija Batrolović, Dunja Uzunović, Mina Pilav, Mirsad Pirić, Pero Boro, Ibrahim Polimac, Emir Sefo i Mustafa Trklja (drugi predsjednik Društva).

Ime STELEKS je predložio Miro Vego, kao skraćenicu za STudentski ELEktrotehnički Klub i Servis.

STELEKS je svojim radom i zalaganjem članova 1976. godine od strane grada Sarajevo primio najveće priznanje, Šestoaprilsku Nagradu grada Sarajeva.

U toku djelovanja STELEKS-a osnivane su razne sekcije, poput sportskih sekcija, kulturno-zabavne sekcije, kao i informativne sekcije u okviru koje je nekada djelovao i list Gaudeamus.

Historijat

STELEKS DANAS

Danas je STELEKS jedna od najprepoznatljivijih studentskih asocijacija u BiH i u regiji. Današnje Udruženje broji nekoliko stotina članova, od čega je preko dvije stotine aktivnih. 

Naš primarni cilj je stvaranje prilika za sve studente i njihov profesionalni i lični razvoj. Vođeni time, svake godine organiziramo desetine događaja, kako sportskih, tako i kulturno-zabavnih i informativnih. 

Posljednjih nekoliko godina STELEKS uspijeva da se afirmiše svojim projektima iz oblasti zabave i nauke, te aktivnostima u oblasti zaštite studentskih prava, kao jedno od najaktivnijih Udruženja na Univerzitetu u Sarajevu. Istinski vjerujemo da su studenti budućnost svake države i zato želimo biti aktivni i u toj sferi.

U proteklim godinama, STELEKS je organizirao razne kulturno-zabavne događaje, poput kvizova, karaoke nights i game nights, kao i doček za brucoše. Pored toga, ponosno organiziramo sportske i šahovske turnire u našoj čitaoni, a naši studenti su redovno predstavnici na međunarodnim studentskim takmičenjima poput STEM Games. 

Najveći i najvažniji događaji u našem kalendaru su Sarajevo Innovations Festival, smotra naučnih radova studenata tehničkih nauka koju su osnovali članovi Upravnog odbora STELEKS-a 2016. godine, kao i Steleksijada, sportski turnir sarajevskih studenata.

Pored toga, kao krovna organizacija studenata Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, STELEKS ima svog predstavnika u Studentskom parlamentu Univerziteta u Sarajevu (SPUS). 

Pored studenata našeg Fakulteta, želimo da STELEKS bude sinonim za druženja i zabavu svih studenata kao učesnika na našim zajedničkim aktivnostima.

Želite saznati više o nama od nas?