STEM Games

STEM Games je najveće studentsko STEM takmičenje u regiji gdje učesnici odmjeravaju snage u znanju, sportu i e-sportu. Svake godine se održava u Hrvatskoj, a studenti ETF-a su redovni učesnici na ovom važnom studentskom događaju koji svakog maja okuplja studente iz cijele regije. 

Studenti ETF-a su prvi put na STEM Games učestvovali 2018. godine. Zbog pandemijskih prilika, nismo bili u prilici učestvovati 2021. i 2022. godine, ali smo se zato sa ponosom vratili na STEM Games 2023 u Umagu sa kojih smo se kući vratili sa nekoliko nagrada.

Po dolasku naših takmičara u Sarajevo, organizirana je i završna ceremonija na kojoj su uručeni certifikati svim učesnicima, kao i prezentacija svih sponzora koji su pomogli odlazak studenata na ovogodišnji STEM Games bez kojih ovo ne bi bilo moguće.

STEM Games 2023

STEM Games 2023 održan je u Umagu u periodu od 09. do 14. maja. Nakon tri godine pauze uslijed pandemijskih uslova, studenti ETF-a su konačno odmjerili snage sa studentima iz regije i osvoje vrijedne nagrade.

Na ovogodišnjem STEM Gamesu učestvovalo je rekordnih 2123 studenata, od čega je 75 studenata našeg Fakulteta. Timovi u kojima su studenti ETF-a predstavljali Sarajevo i BiH su 2 tima u Technology areni, jedan tim u Mathematics areni, te u e-sportovima u timu za CS:GO i FIFA. Što se tiče sportskih ekipa, STELEKS-ovci su formirali sljedeće timove: Muška i ženska odbojka u sali i na pijesku, Futsal, Košarka, Stolni tenis. Šah. Muški i ženski kros.

Naši studenti se sa ovog takmičenja nisu vratili praznih ruku. Postignuti su sljedeći rezultati:
    • 1. mjesto u eSport areni – FIFA osvojili su: Ermin Jamaković, Kenan Dizdarević i Faris Matoruga. Pored toga, Ermin Jamaković je proglašen MVP-om turnira.
    • 3. mjesto u odbojci na pijesku osvojili su Kenan Fejzić i Amar Hasanović.
    • 2. mjesto u pojedinačnoj kategoriji krosa: Emina Begić
      Bez poraza u pojedinačnoj kategoriji šaha: Rijad Burović

Završna prezentacija

Po dolasku naših takmičara iz Umaga, u našoj čitaoni smo organizirali završnu prezentaciju na kojoj smo predstavili postignute rezultate i napravili lijepu retrospekciju na sva dešavanja sa STEM Games-a. 

Pored same prezentacije, održan je i networking event na kojem su posjetioci imali priliku saznati više informacija o našim partnerima koji su podržali odlazak studenata na STEM Games, čime smo im se zahvalili na velikoj podršci i ostvarili sjajna poznanstva za koja se nadamo da će potrajati.

Prethodna učešća

  1.  
Pored ovogodišnjeg učešća na STEM Games, naši studenti su učestvovali na STEM Games i 2018. i 2019. godine u velikom broju.